Blogi

Tapahtumajärjestäjä, olethan huolehtinut tapahtumasi ensiavusta?

Pian on luvassa taas kesän täydeltä urheiluhuumaa, festarielämää ja toritunnelmaa. Tapahtumajärjestäjillä on täysi tohina toteuttaa ikimuistoisia elämyksiä täyttämään patoutuneet tarpeet – turvallisesti. Kokosimme yhteen turvallisuuden kannalta huomioitavat asiat tapahtumaa järjestettäessä.

Tapahtumajärjestäjä vastaa turvallisuudesta

Kuluttajaturvalain nojalla tapahtumajärjestäjä vastaa tilaisuutensa turvallisuudesta. Turvallisuus kattaa monia asioita, kuten liikenteenohjauksen, paloturvallisuuden ja järjestyksenpidon. Yksi olennainen alue on myös ensiapuvalmius.

Tavallisesti tapahtumajärjestäjä ilmoittaa tapahtumastaan poliisille. Osana turvallisuussuunnitelmaa järjestäjä arvioi tapahtumansa riskit sekä niiden todennäköisyyden ja vaikuttavuuden. Tapahtuman luonteen ja riskiarvion perusteella määräytyy paikan päälle tarvittavan ensiapuvalmiuden taso.

”Isoissa tapahtumissa on varauduttava omalla ensiapuvalmiudella, sillä yleistä ensihoitopalvelua ei pidä rasittaa tapahtuman ensiaputehtävillä. Ensihoidon kansalaistehtävät turvataan paremmin, kun tapahtumassa on oma päivystys. Vasteaika paranee ja tapahtuman osallistujat saavat varmasti nopeaa apua. Pystymme auttamaan myös kokonaisturvallisuussuunnitelman laatimisessa”, kertoo 9Livesin ensihoitopalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Jukka Rantala.

Turvallista urheilua eukonkannosta MM-ralliin ja avantouinnin SM-kisoihin

9Lives on ollut turvaamassa erilaisia toritilaisuuksia ja musiikkitapahtumia. Kokemusta on myös elokuvien ja TV-sarjojen kuvauksista, joissa ambulanssia ja hoitohenkilökuntaa on ensiapuvalmiuden lisäksi kaivattu joskus myös rekvisiitaksi.

Iso tapahtumapäivystyksen tarve löytyy kuitenkin urheilukentiltä, missä voi suuremmalla todennäköisyydellä sattua niin pienempää kuin isompaa vahinkoa.

”Riskit ovat erilaiset keppihevostapahtumassa ja Jyväskylän MM-ralleissa. Isoriskisiin tapahtumiin tarvitaan kattavampi ensiapuvalmius ja lääkärikin tarvittaessa. Esimerkiksi moottoriurheilun puolella riskin realisoituessa voi sattua vakavasti. On myös muistettava, että urheilijoiden lisäksi yleisölle saattaa käydä jotakin. Esimerkiksi sydäninfarkti- ja rytmihäiriötapauksia on tullut vastaan”, Rantala kertoo.

Urheilun puolella 9Lives on käytettävissä kertaluontoisesti tai pitkäaikaisena kumppanina. Esimerkiksi HIFK:n kanssa 9Livesilla on yhteistyösopimus kotiotteluiden tapahtumapäivystyksestä.

Kansainvälisten urheilukilpailuiden osalta on hyvä huomioida, että kansainvälisillä lajiliitoilla voi olla erityisvaatimuksia tapahtumajärjestäjälle esimerkiksi ensiapuvalmiuden määrän ja tason tai jopa käytössä olevien välineiden ja lääkkeiden suhteen.

”Suomessa on kasvava kiinnostus järjestää isoja ja kansainvälisiä kilpailuja. Turvallisuus on peruselementti tilaisuuksien onnistumisessa.”

9Lives ketterä ja kokenut toimija –näin tilaat ensiavun tapahtumaasi

”9Livesilla on pitkät perinteet ensihoidosta. Tunnemme välineet ja kaluston sekä tapahtumien riskit. Osaava ja ammattitaitoinen henkilöstömme on ollut mukana monissa tapahtumissa vuosien varrella”, sanoo Rantala.

Yksityisenä yrityksenä 9Lives pystyy reagoimaan pyyntöihin nopeastikin, ja palvelut räätälöidään jouhevasti tilaajan toiveiden mukaan. Isoon tapahtumaan voidaan järjestää useampi ambulanssi, pienempiin voi riittää apukädet ja kevyempi varustus.

Tapahtumapäivystyksestä voi jättää tarjouspyynnön 9Livesin verkkosivuilla, ja Jukka Rantalalta voi myös suoraan tiedustella lisätietoja.

”Meihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Henkilömäärän, ajankohdan, tapahtuman luonteen ja mahdollisten riskien pohjalta pystymme nopeastikin arvioimaan päivystystarpeen. Ensiapuvalmiutta ei kannata ali- tai ylimitoittaa.”

Rantala kehottaa esimerkiksi urheiluliittoja harkitsemaan pitkäkestoisempaa yhteistyösopimusta.

”Jos tiedätte, että teillä on vuoden aikana tulossa useampi kilpailu, kannattaa harkita jatkuvaa yhteistyösopimusta. Tämä on kaikille osapuolille kustannustehokkain ratkaisu. Pystymme auttamaan monella saralla aina tapahtumaturvallisuuden suunnittelusta itse toteutukseen. Lisäksi mietimme mielellämme myös yhteisiä sponsorointimahdollisuuksia tapahtumanne ympärille”, Rantala summaa.

Lue lisää

Kysy lisää

Liiketoimintajohtaja Jukka Rantala

p. 040 773 1434

jukka.rantala@9lives.fi