Uutiset

Punkkeja enemmän kuin koskaan aiemmin – ota punkkirokote jo nyt, saat suojan kesäksi!

Punkkien levinneisyys kasvaa, ja ikävään taudinaiheuttajaan törmää pihoissa ja puutarhoissa jo lumien lähdettyä. Punkkirokote kannattaa ottaa ajoissa, sillä se on äärimmäisen helppo keino suojautua puutiaisaivotulehdukselta. Ota rokote keväällä, niin ehdit suojata koko perheesi – nyt kampanjahintaan!

Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys Suomessa on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 2021 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin THL:n mukaan ennätykselliset 150 tapausta. 1

”Raportoitujen tartuntamäärien kasvu on ollut hurjaa. Jos katsoo kymmenen vuoden taakse vuoteen 2012, määrä on jo yli kolminkertaistunut. Suojautuminen on tärkeää, ja tehokkain keino siihen on punkkirokote”, sanoo Henrik Tuulos, 9Livesin liiketoimintajohtaja.

Mikä on puutiaisaivotulehdus?

Puutiaisaivotulehdus, eli TBE (tick-borne encephalitis), on punkin pureman välityksellä tarttuva virustauti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa enkefaliitin eli aivotulehduksen. TBE-viruksen aiheuttama tauti tunnetaan myös nimillä Kumlingen tauti ja puutiaisaivokuume.

Punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aina aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Lisäksi läheisissä matkakohteissa, kuten Ahvenanmaalla, Virossa ja muissa Baltian maissa sekä useissa Keski-Euroopan maissa on kohonnut riski altistua TBE-virukselle.

”Rokote suojaa taudilta tehokkaasti. Suojautumisessa myös peittävä vaatetus ja hyönteiskarkote ovat kuitenkin tarpeen siksi, että punkit levittävät myös toista vaarallista tautia, borrelioosia”, Tuulos sanoo.

Borrelioosi, eli Lymen tauti, on bakteerin aiheuttama infektio ja eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, ja punkkirokote antaa suojan vain puutiaisten levittämään puutiaisaivotulehdukseen. TBE-rokote ei myöskään estä punkkia tarttumasta ihoon.

Rokottaudu jo nyt – tilaa rokote kätevästi verkosta!

Tuuloksen mukaan rokottautuminen TBE-tartuntaa vastaan kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kesää. Punkkirokote annetaan sarjana, jossa ensimmäisen ja toisen annoksen välillä tulee olla vähintään kaksi viikkoa ja toisen ja kolmannen annoksen välillä viisi kuukautta.

”Jos rokotesarjan aloittaa kevättalvella, ehtii kesästä nauttimaan vielä täydellä suojalla. Kaksikin rokotetta tarjoaa jo kohtuullisen hyvän, noin 86 % suojan rokotettavan iästä ja rokotussarjan nopeudesta riippuen, eli peli ei ole menetetty, mikäli kolmas annos jäisikin syksyyn”, Tuulos sanoo.

”Tulee muistaa myös, että punkkikausi ei rajoitu vain kesään, vaan kausi on pidentynyt. Löydöksiä tehdään keleistä riippuen vielä marras–joulukuussakin”, hän lisää.

Kun rokotesarja on täysi, seuraavan kerran tehosteannokselle kannattaa tulla iästä ja rokoteaineesta riippuen 3–10 vuoden kuluttua.Punkkirokote kampanjahintaan 50 €

”Kuka vain voi ostaa rokotteen kätevästi verkkokaupastamme ja tulla lähimmälle rokotuspisteellemme rokotettavaksi. Pisteitä löytyy ympäri Suomen – tervetuloa! Lisäksi voimme tulla asiakkaan luo rokotuskäynnille”, Tuulos sanoo.

Punkkirokote 9Livesilta nyt edullisesti aikuiselle 50 € per rokoteannos (norm. 55 €) ja lapselle 45 € per rokoteannos (norm. 50 €). Tarjous voimassa 1.6.2023 asti.

Osta omasi kampanjahintaan 9Livesin rokotussivustolta.

Haluatko tarjota punkkirokotteet yrityksesi työntekijöille?

Saat edullisen sopimushinnan ja nopean rokotuksen työntekijöillesi. Voimme tuoda liikkuvan rokotuspisteemme paikan päälle luoksesi, kun kyseessä on vähintään 10 rokotusta.

Kysy lisätietoja Henrikiltä!

Henrik Tuulos
liiketoimintajohtaja
henrik.tuulos@9lives.fi
puh. 040 565 9926

1Lähde: THL