Blogi

Hengityshalvaushoitajan työ on haastava, mutta pidetty ammatti

Lähihoitaja on asiakkaan tukena kirjastossa

Tavallinen arki kotona voi sujua hengitysvaikeuksista huolimatta. Hoitajamme huolehtivat paitsi asiakkaidensa perustarpeista myös mahdollistavat jokaiselle omannäköisensä arjen – oli se sitten ulkoilua, leffassa käyntiä tai ulkomaan reissu.

Hengityshalvauspotilas tarvitsee pääsääntöisesti hengityskonetta. Hengitysvaikeuksista kärsiville se voi olla lisätukena, mutta osalla potilaista hengitys ei luonnistu lainkaan omasta takaa, jolloin kone hoitaa hengitystyön täysin.

Silloin pelkkä kone ei kuitenkaan riitä – potilaan hyvinvoinnista huolehtimaan tarvitaan myös hengityshalvaushoitajien muodostama tiimi. Vaativa työ on hoitajien keskuudessa pidetty ammatti, vaikka siitä ei edes hoitoalalla tiedetä tarpeeksi.

”Meillä on potilaita muutaman viikon ikäisistä vauvoista 80-vuotiaisiin asti. Joidenkin asiakkaiden kanssa meillä on vuosien hoitosuhde, jolloin tietysti asiakkaan ja hoitajan välille syntyy myös kiintymystä”, kertoo Susanna Lehtimäki, 9Livesin ensihoidon ja hengityshalvauspotilasrinkien palvelupäällikkö.

Normaalia arkea yksilöllisesti

Syyt hengitysvaikeuksien takana voivat olla monenlaisia. Taustalla voi olla trauma tai sairaus, kuten etenevä lihasheikkoussairaus. Lapsilla sairaus voi olla myös synnynnäinen. Hengityskone ei kuitenkaan ole este arjen jatkumiselle, ja moni pystyy palaamaan sairaalasta kotiin hoitajan ja hoitoringin avustuksella.

”Monella on edelleen harhakäsitys, että potilas makaa vuoteessa ja hoitaja istuu vuoteen vierellä. Tämä ei pidä paikkaansa. Toteutamme hoitosuunnitelman mukaista hoitoa, mutta mahdollistamme sen rinnalla yksilöllisen, mahdollisimman normaalin elämän, kuten ennen hengityskonetta”, Lehtimäki avaa.

9Livesin hoitajat huolehtivat kaikista päivittäistä perustarpeista hoitosuunnitelman mukaan. Hoitajamme tekevät myös kliiniset toimenpiteet, mitkä tehtäisiin sairaalassakin. Erona on, että asiakas asuu kotona ja hoitaja vastaa potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta. Samalla he kuuntelevat asiakkaan toiveita.

”Asiakkaamme elävät normaalia elämää, ja hoitajamme auttavat mahdollistamaan sen. Hoitajamme ovat mukana elokuvissa, torikävelyllä ja joulukirkossa. Ulkomaanreissujakin on ollut. Kun asiakas lähtee ulkomaille, hoitotiimimme lähtee mukaan.”

Hengityskone huomioidaan kaikissa tilanteissa, ja hoitajat osaavat reagoida esimerkiksi muutoksiin säätilassa tai potilaan voinnissa.

Hoitoringeissä pyörii 100 huippuhoitajaa

Lehtimäki muistuttaa, että hengittäminen on ihmisen elinehto. Kun ihmisen hengittäminen on laitteen ja hoitajan osaamisen vastuulla, se vaatii erityisosaamista.

9Livesilla on noin sata hengityshalvaushoitoon koulutettua lähi- tai sairaanhoitajaa, mikä tekee yrityksestä omavaraisen palvelun tuottajana. Osa asiakkaista tarvitsee apua ja valvontaa ympärivuorokautisesti. Tällöin hoitoringissä on jopa viisi hoitajaa, jotka vuorottelevat työvuoroissa.

”Osa hoitajistamme on hiljattain valmistuneita, ja osa on tehnyt tätä työtä lähes 30 vuotta. Olen äärimmäisen ylpeä kaikista heistä. He ovat hyvin sitoutuneita ja ammattitaitoisia. Heillä on iso tahto pitää huolta asiakkaiden hyvinvoinnista, huomioida heitä, kuunnella toiveita sekä etsiä ratkaisuja yhdessä asiakkaan ja omaisten kanssa”, Lehtimäki kertoo.

Osaamista siirretään hoitajien välillä kokeneemmilta nuoremmille.

”Meillä perehdytetään ihmiset aina tehtävään, mutta puhun mieluummin elinikäisestä oppimisesta. Kollegoilta saa ja pitää pyytää aina tukea”, Lehtimäki muistuttaa.

Yhteensä 9Livesilla on noin 20 hoitorinkiä hengityshalvauspotilaille. Jokainen hoitajamme on perehdytetty niin, että hän voi olla mukana useammassa hoitoringissä.

”Tämä tuo joustomahdollisuuksia työntekijöillemme. Jos esimerkiksi työntekijämme siirtyy toiselle paikkakunnalle opintojen perässä, hän voi halutessaan siirtyä toiseen hoitorinkiin ja jatkaa töitä opintojen ohella.”

Lisäksi työntekijöiden vapaatoiveet onnistuvat paremmin, kun tuuraajia löytyy helpommin. Hoitajat osallistuvat työvuorojen suunnitteluun, koska 9Livesilla haluamme sovittaa heidän työnsä ja vapaa-ajan yhteen mahdollisimman hyvin.

Vaativa työ ilman riittämättömyyden tunnetta

9Livesin hoitajat saattavat tehdä hengityshalvaushoidossa pitkänkin työuran.

Monet pitävät Lehtimäen mukaan työn itsenäisestä otteesta, sillä he voivat itsekin vaikuttaa työn organisointiin. Tärkeistä lainalaisuuksista hoitosuunnitelmassa, kuten lääkitys ja ruokailuajat, on pidettävä kiinni, mutta niiden ulkopuolella työtä voi organisoida asiakkaan ja tämän omaisten kanssa sovitusti.

Hoitajat pitävät myös siitä, että hengityshalvauspotilaan hoidossa saa olla pääasiassa yhden potilaan luona koko työvuoron ajan.

”Hoitajat nauttivat siitä, että saavat tehdä töitä yhden asiakkaan kanssa huolellisesti. Saamme sekä hoitajilta että asiakkailta kivaa palautetta tästä. Hoitajien ei tarvitse kokea riittämättömyyden tunnetta ehkä samalla tavalla kuin joskus, kun potilaita on enemmän päivän aikana.”

Haastava, osaamista ja vastuuta vaativa työ on huomioitu 9Livesilla monella tapaa. Hengityshalvaushoitoringissä toimimisesta maksetaan tehtäväkohtainen lisä, joka on rahallinen korvaus kuukausipalkan päälle. Sopivaan työmäärään ja -aikaan on mahdollista vaikuttaa, sillä suunnitteluvaiheessa olevat työvuorolistat ovat hoitajiemme nähtävissä, ja erilaiset vapaatoiveet pyritään huomioimaan työntekijöidemme toiveiden mukaisesti.

Lehtimäki lähettää terveiset ja kiitokset hoitajille: ”Kiitos, kun olette olemassa. Teidän ansiostanne asiakkaamme voivat asua ja elää omanlaistaan elämää kotonaan.”

Kiinnostuitko lähihoitajan tehtävästä hengityshalvaustiimissä? Meillä on useita paikkoja auki, voit tutustua tehtäviin tarkemmin rekrytointisivustollamme.