9Lives lanseeraa liikkuvat terveyspisteet korvaamaan suljettavia terveysasemia
Liikkuvilla terveyspisteillä pystytään korvaamaan lähes kaikki terveysaseman ajanvaraukselliset palvelut nykyistä edullisemmin, eikä potilaita tarvitse juoksuttaa ympäri maakuntaa. Myös palvelutaso ja hoidon saatavuus paranevat uuden palvelukonseptin myötä.
Ylen keräämien tietojen mukaan säästöpaineiden keskellä tuskailevat hyvinvointialueet ovat jo päättäneet tai suunnittelevat vähentävänsä yli sata terveysasemaa. Korvaaviksi palveluiksi on maalailtu digitaalista asiointia ja liikkuvia terveyspisteitä, mutta niistä on toistaiseksi ollut näyttää kovin vähän konkretiaa. 9Lives on erikoistunut liikkuviin hoitajakeskeisiin palveluihin.
”Vastaamme tähän tarpeeseen liikkuvilla terveyspisteillämme. Niillä pystytään korvaamaan tarvittaessa lähes kaikki terveysaseman ajanvaraukselliset palvelut”, 9Livesin liiketoimintajohtaja Peter Söderlund kertoo.
Millainen on liikkuva terveyspiste käytännössä?
9Livesin liikkuvat terveyspisteet tuovat palvelut lähelle asiakasta, aina kotiin asti. Yksi esimerkki liikkuvasta terveyspisteestä on puoliperävaunurekkaan rakennettu palvelupiste, joka voidaan tuoda esimerkiksi torille. Terveyspisteeseen on koottu sekä tarvittava tekniikka että henkilöstö. Erityistä huomiota kiinnitetään pisteen viihtyvyyteen. ”Meillä on sekä koronatestauksesta että rokotuksista jo hyviä kokemuksia siitä, miten toimivaksi ja viihtyisäksi liikkuvan terveyspalvelun saa rakennettua”, Söderlund sanoo.
Liikkuva terveyspiste voi sisältää:
- Lääkärin tai etälääkärin vastaanoton
- Sairaanhoitajan vastaanoton
- Röntgenin ja röntgenhoitajan palvelut
- Laboratorion ja laboratoriohoitajan palvelut
”Terveyspiste on räätälöitävissä hyvinvointialueen tarpeen mukaan pienemmäksi tai isommaksi. Palvelumme voi sisältää asiakkaiden lähelle vietäviä isompia tai kotiin asti liikkuvia pienempiä autoja, jos asiakkaat eivät itse pysty kulkemaan terveysasemien luokse”, Söderlund kertoo.
Parempi palvelutaso asiakkaille
Hyvinvointialueen asiakkaan kannalta liikkuvan terveyspisteen käyttöönotto tarkoittaa sitä, ettei vastaanotolle tai laboratorioon päästäkseen tarvitse kulkea kymmenien tai satojen kilometrien päähän. Vaikka kiinteä terveysasema suljettaisiin, liikkuva terveyspiste voi kattaa samat palvelut, joita ihmiset ovat terveysasemalta saaneet.
Palvelutaso jopa paranee. Nykyisten terveysasemien suuri haavoittuvuus on työvoimapula, mikä aiheuttaa sekä jonoja että palvelukatkoja. ”Jos terveyskeskuksen ainoa röntgenhoitaja on sairaana, röntgen on sitten kiinni. Kokemuksemme liikkuvista terveyspalveluista kertoo myös, että pystymme tarjoamaan nopean hoitoonpääsyn ja hyvän asiakaskokemuksen”, Söderlund sanoo.
Säästöä hyvinvointialueille
Miksi hyvinvointialue sitten korvaisi kiinteän palvelupisteen liikkuvalla – kustannuksiahan siitäkin aiheutuu?
Söderlundin mukaan pienikin terveysasema maksaa nykyään vuositasolla 3–5 miljoonaa euroa. Rahaa nielevät kiinteät rakennukset ja niihin sidottu henkilöstö. Kun palveluverkostoa keskitetään, kasvaa puolestaan tuettujen kuljetusten, esimerkiksi palvelutaksien käyttö – ja kustannukset.
Jos yhden lääkärin terveysasema korvataan 9Livesin liikkuvalla terveyspisteellä, jossa on kaksi vastaanottohuonetta, pidemmät aukioloajat ja nopeiksi hiotut prosessit, potilaita pystytään ottamaan vastaan moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna.
”Kokemuksemme liikkuvista terveyspalveluista kertoo, että pystymme parissa päivässä hoitamaan jopa viikon potilaat. Yhdellä rekalla pystymme siis korvaamaan useita terveysasemia”, Söderlund kertoo.
”Lisäksi kotiin ja lähelle vietävät terveyspalvelut tukevat palveluverkkouudistusta, digitalisaation lisäämistä ja omalääkärimallin käyttöönottoa”, Söderlund lisää.
Tärkeintä on kuitenkin se, että terveyspalvelut ovat joka paikassa saavutettavissa. ”Näin tuetaan myös pienten paikkakuntien ja haja-asutusalueiden elinvoimaisuutta.”
Hyvinvointialueilta Peter Söderlund toivoo rohkeutta kokeilla uusia ratkaisuja. ”Juuri nyt haemme hyvinvointialuetta, joka haluaisi edelläkävijänä pilotoida liikkuvaa terveyspistettä. Konseptimme on valmis ja esimerkiksi toimintavalmis rekka henkilöstöineen saadaan pihaan nopeasti tilauksesta”, Söderlund kertoo.
Lisätietoja:
Peter Söderlund, liiketoimintajohtaja, p. 044 409 0203