Blogi

Kokemuksia palvelusetelistä – omaishoitajan vapaa tuo helpotusta haastavaan arkeen

Savossa asuva omaishoitaja saa apua miehensä hoitamiseen 9Livesilta palvelusetelillä. Yhteistyö käynnistyi lokakuussa 2022 ja on sujunut paremmin kuin omaishoitaja osasi odottaa. 9Livesilta saatu apu on piristänyt niin miestä kuin puolisoakin.

Omaishoitaja ei tiennyt, mitä tekisi saamallaan omaishoidon palvelusetelillä. Siksi hän päätti olla yhteydessä 9Livesiin. 9Livesin palvelupäällikkö ja vastaava sairaanhoitaja kävivät omaishoitajan ja hänen miehensä luona juttelemassa heidän tarpeistaan ja toiveistaan sekä palvelusetelin käytöstä. Mukavan tapaamisen myötä yhteistyö käynnistyi lokakuussa 2022.

Omaishoidettava mies on ranskalais-ruotsalainen, eikä puhu lainkaan suomea. Hoitajaksi valikoituikin tästä syystä Antti, joka osaa puhua ruotsia. Pariskunta vaikuttui Antin kielitaidosta – miten Savosta voi löytyä niin sujuvasti ruotsia puhuva hoitaja! Ihmetys lisääntyi, kun kerran Antin mukana käynnille tullut tuuraaja Emma puhui ruotsin lisäksi myös ranskaa. Emman on tarkoitus tuurata Anttia silloin, kun hän on esimerkiksi lomalla tai sairaana.

”Mieheni on ollut onnessaan, kun on päässyt puhumaan äidinkieltään hoitajien kanssa. Meille on todella tärkeää, että luonamme käy tuttu hoitaja. Sen ansiosta luottamus meidän ja Antin välillä on kasvanut nopeasti”, omaishoitaja kertoo.

Käyntien sopiminen joustavaa

Antin ja pariskunnan välille on syntynyt hyvä hoitosuhde, ja Antti sopiikin käynnit suoraan asiakkaan kanssa. Omaishoitaja arvostaa suuresti 9Livesin joustavuutta.

”Antti käy luonamme kerran viikossa ja on lisäksi vienyt miestäni kuulotutkimuksiin keskussairaalaan, jonne minä en ole saanut häntä vietyä. Antilla on joku taikasana hallussaan, sillä hän on saanut mieheni myös suihkuun, minne häntä ei meinaa saada kukaan”, omaishoitaja hämmästelee.

Antin käynneistä on ollut iloa niin omaishoidettavalle miehelle kuin puolisollekin. Antti auttaa pariskuntaa arkipäiväisissä askareissa ja on silloin tällöin tehnyt miehelle niin sanottua ”kauneuskäsittelyä”: ajanut parran, viikset ja rintakarvat sekä leikannut kynnet.

Jos jokin askare ei ole miehen voinnin tai mielialan vuoksi onnistunut, Antti on suhtautunut siihen hyvin ja osannut muuttaa suunnitelmia lennosta. Puoliso puolestaan on saanut Antilta paljon opastusta ja neuvoja muun muassa miehen sängyn petaamiseen ja arkipäiväiseen hygienian hoitoon.

”Minua on helpottanut, kun voin keskustella muidenkin ihmisten kuin mieheni kanssa. Olen saanut tukea minunkin toiminnalleni. Olen käsittänyt, että minä voisin käyntien ajaksi lähteä jonnekin, mutten ole vielä kokenut sitä tarpeelliseksi”, omaishoitaja toteaa.

Omaishoitajan vapaa räätälöidään asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan

Tarjottava apu ei ole omaishoidon palvelusetelin kohdalla niin tarkkaan rajattua kuin esimerkiksi kotihoidossa, vaan hoitaja pystyy käyttämään siinä luovuuttaan. Tarkoitus on oppia tuntemaan hoidettava ihminen ja tehdä yhdessä asioita, joista hänelle tulee hyvä mieli.

”Mieheni täyttää pian 90 vuotta, ja olemme suunnitelleet, että Antti veisi meidät silloin ravintolaan syömään. Suunnitelmissa on myös piknikin järjestäminen luonnossa”, omaishoitaja kertoo innoissaan.

Omaishoitajan vapaan on tarkoitus tarjota palauttava tauko omaishoitajalle. Omaishoitaja saa itse määritellä sen, miten palvelu toteutetaan – minkälaisen avun hän kokee kaikista lataavimmaksi.

Palvelusetelin kattaman tuntimäärän voi käyttää halutessaan kerralla pidemmän käynnin muodossa tai pätkiä tuntimäärän lyhyemmiksi käynneiksi pitkin kuukautta.

”Asiakkaan ei tarvitse itse tehdä mitään palvelusetelin suhteen: hän vain sopii kanssamme palvelun, ja sitten me järjestämme sen. Myös omaishoitaja tarvitsee taukoja ja apua – palvelusetelillä niitä on helppo pyytää ja saada”, liiketoimintajohtaja Peter Söderlund kannustaa.

Kaipaatko taukoa omaishoidosta? Tai kenties muuta apua arkeesi? Ole meihin yhteydessä, niin mietitään yhdessä sinulle sopivin ratkaisu.